Mūsu darbaspējas ietekmē dažādi faktori, bet ļoti liela nozīme ir pašsajūtai, jūtoties labi, iespējams paveikt daudz vairāk un strādāt intensīvāk, nekā tad, ja jūtamies garīgi un fiziski iztukšoti un noguruši. Darba dienas steigā, kad esam iedziļinājušies dažādos sev apkārt esošos jautājumos, bieži aizmirstam par savām vēlmēm un vajadzībām, arī ieturēt pusdienas ne vienmēr sanāk, varbūt tas ir iemesls sliktajai pašsajūtai?

Normālai smadzeņu darbībai ir nepieciešama glikoze, kuru uzņemam ēdienreižu laikā – patiesībā mēs apēdam ogļhidrātus, kas organismā sašķeļas, atbrīvojas glikoze un arī citi monosaharīdi. Glikozes līmenis asinīs tiek regulēts ar dažādu sarežģītu mehānismu palīdzību, kas cenšas to saglabāt nemainīgu, bet tas ir normāli, ka pēc ēšanas šis līmenis pieaug, bet pēc tam atkal atgriežas normas robežās. Ja šie mehānismi ir bojāti vai ir kādi cita vaida traucējumi, kad glikozes līmenis asinīs vairs neatrodas normas robežās, tad var rasties vai nu hiperglikēmija, kad glikozes līmenis ir pārāk augsts vai hipoglikēmija – pārāk zems glikozes līmenis.

Nepietiekama uztura vai neregulāras ēšanas rezultātā glikozes līmenis asinīs samazinās (tas gan var samazināties arī citu ļoti nopietnu slimību gadījumā, kas prasa neatliekamu medicīnisku palīdzību), un pašsajūta pasliktinās: rodas galvassāpes, reiboņi, sirdsklauves, kļūst neskaidra redze, pastiprinās svīšana, attīstās nogurums, cilvēks var kļūt viegli aizkaitināms, smagākos gadījumos var iestāties pat koma. Ja dienas gaitā jūsu pašsajūta kļūst sliktāka, padomājiet, vai neesat aizmirsis pabarot savu organismu, vai tas vienkārši nav izsalcis? Ja dotajā momentā nav laika vai iespējas kārtīgi paēst, tad palīdzēt var kaut vai glāze sulas un kāds saldāks našķis. Bet izvēloties ēdienus, dodiet priekšroku tiem ēdieniem, kas satur saliktos ogļhidrātus, tie ilgstošāk nodrošinās organismu ar tam nepieciešamo enerģiju.

Pazemināts glikozes līmenis asinīs var rasties ne tikai nepietiekama uztura gadījumā, bet arī pie pārlieku lielas fiziskās slodze, nopietnākos gadījumos tas rodas dažādu orgānu bojājuma, medikamentu pārdozēšanas, hormonu nepietiekamības, audzēju gadījumā, kad nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība.

Organisms ilgstoši nedrīkst atrasties stāvoklī, kad ir samazināts glikozes līmenis asinīs, jo tādā veidā var tikt nodarīti nopietni veselības bojājumi, jo neatgriezeniski tiek ietekmētas smadzenes.

Organisma tonizēšanai un stiprināšanai var izmantot augu preparātus, piemēram, kas satur žeņšeņu vai eleiterokoku (to mēdz saukt arī par Sibīrijas žeņšeņu), arī citronliānu, tikai rūpīgi jāievēro ieteiktie norādījumi par lietošanu. Šie preparāti gan nepaaugstinās glikozes līmeni asinīs, bet liks justies organismam mundrākam un darboties spējīgākam.