Augļu un dārzeņu sulu dzeršana var apstādināt Alcheimera slimības progresēšanu Jaunākie pētījumi atklāj, ka tiem cilvēkiem, kuri dzēra augļu un dārzeņu sulas vairāk kā trīs reizes nedēļā, par 76% gadījumu mazāk atklāja Alcheimera slimību, nekā tiem, kuri sulas uzturā lietoja tikai vienu reizi nedēļā, vēsta medicinenet.com.

Zinātnieki uzvedina uz domām, ka antioksidantu grupai, kas ir atrodama augļos un dārzeņos (saukta par polifenoliem), var būt aizsargājoša iedarbība uz smadzenēm un tādejādi tā palīdz cīnīties ar vecuma izraisītu demenci (plānprātību) un Alcheimera slimību.

Polifenoli ir atrodami augļos un dārzeņos, galvenokārt to apvalkos un mizās, un tos bagātīgi satur sulas, tējas un vīns.

„National Institute on Aging” zinātnieki pētīja tuvu 2000 japāņu-amerikāņu pieaugušos no King Country Vašingtonā 10 gadus ilgi, vēsta American Journal of Medicine. Dalībnieku vecums bija no 65 un uz augšu, kuriem nebija nekādu Alcheimera vai demences pazīmju pētījuma sākumā. Pašu sastādītu diētas informāciju apkopoja 1589 pieaugušajiem. Vidējais vecums šai grupai bija 72 gadi studiju sākuma periodā.

Agrākie pētījumi parāda, ka japāņu pieaugušie, kuri dzīvo Japānā, retāk saskaras ar Alcheimera slimību nekā tie japāņi, kas dzīvo ASV, kas ļauj secināt, ka liela nozīme šajā gadījumā ir apkārtējai videi, piemēram, ēšanas paradumiem un dzīvesstilam kā faktoriem, kuriem ir liela nozīme Alcheimera slimības atklāšanā.

Pēc iespējamo ietekmējošo faktoru uzskaitīšanas, tādiem kā smēķēšana, izglītības līmenis un fiziskās aktivitātes, zinātnieki atklāja, ka tiem cilvēkiem, kuri vairāk kā 3 reizes nedēļā dzēra augļu un dārzeņu sulas, Alcheimera slimības atklāšanas risks samazinājās par 76%. Augļu un dārzeņu sulu lietošana uzturā reizi nedēļā Alcheimera slimības risku samazina par 16%.

Pie tam, pētījumi parādīja sulu lietošanas aizsargājošo ietekmi attiecībā uz tām personām, kurām ir ģenētiska nosliece un paaugstināts risks saslimt ar Alcheimera slimību.

Zinātnieki gan piebilst, ka pilnīgi drošiem apgalvojumiem, attiecībā uz sakarībām starp polifenoliem un Alcheimera iestāšanās risku, ir nepieciešami plašāki pētījumi. Citi pētījumi par uztura un uztura piedevu saistību ar šo saslimšanas risku nav devuši noturīgus rezultātus.

Turpmākajos pētījumos zinātnieki plāno atrast tieši tos augļus un dārzeņu, kuriem piemīt šī pozitīvā, saslimšanas risku samazinošā tendence.