Granātābols no ēšanas viedokļa nav pats “ērtāk” apēdamais auglis, jo tā uzbūve ir pietiekami sarežģīta – pats auglis no ārpuses gan neizskatās diez ko pievilcīgs, taču tā iekšienē atrodas krāšņas, sulīgas sēkliņas, kurās ir paslēpušies vēl sīkāki kauliņi. Jau tālā senatnē cilvēki granātābolus ir uzskatījuši par auglības un pilnības simbolu, saistot tā iekšienē esošās sēkliņas ar bagātību, ražību un laimīgu laulības dzīvi. Arī zinātnieku uzmanību ir spējis piesaistīt šis interesantais auglis, jo ir izpētīts šī augļa ķīmiskais sastāvs.

Granātābolu koku dzimtene ir dienvidrietumu un vidus Āzija, arī mūsdienās granātābolu koki vairāk izplatīti siltajās zemēs, īpaši Vidusjūras reģionā.

Granātāboli ir lielisks dabīgo antioksidantu avots, tie spēj pasargāt organismu no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes, pasargājot šūnas no bojājumiem, ko izraisa nelabvēlīgie brīvie radikāļi. Vēl granātāboli izmantojami arī kā brīnišķīgs C vitamīna un kālija avots, tādā veidā organismā notiekošie vielmaiņas procesi tiek nodrošināti ar nepieciešamajām vielām.

Zinātnieki ir izpētījuši, ka granātābolu sula ir augstvērtīgs līdzeklis dažādu sirds-asinsvadu slimību un aterosklerozes profilaksei, turklāt tā spēj pazemināt jau paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs, to nodrošina granātābola sulā esošie antioksidanti, jo tie ietekmē oksidatīvos procesus, kuru rezultātā uz artēriju sieniņām veidojas nosēdumi, kas pakāpeniski aizsprosto asinsvadus, un negatīvi ietekmē asinsplūsmu tajos (asinis aizsprostojumu dēļ nespēj plūst lineāri, līdz ar to uz dažādām asinsvadu sieniņu daļām veidojas atšķirīga slodze). Bez tam asinsvadu sieniņās veidojas slāpekļa oksīds, kura darbības rezultātā notiek asinsvadu paplašināšanās, un granātābola sulā esošās bioloģiski aktīvās vielas spēj ievērojami palielināt slāpekļa oksīda veidošanos.

Līdzīgu iedarbību kā granātābola sula nodrošina arī citi augļi un ogas, kas satur pēc struktūras līdzīgus polifenolus (vielas, kam piemīt antioksidantu iedarbība), piemēram, apelsīni, vīnogas, dzērvenes un mellenes. Un arī sarkanvīnā ir atrodami līdzības uzbūves polifenoli.

Taču atcerieties, ka vieni paši granātāboli vai savādākā veidā vienveidīgs uzturs nespēs nodrošināt pilnvērtīgu organisma apgādi ar tam nepieciešamajām uzturvielām, šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un citām aktīvajām vielām, lai cik arī veselīgs katrs konkrētais pārtikas produkts būtu, tādēļ pareizākais ceļš uz labu veselību ir sabalansēta un dažāda ēdienkarte.