Kad iekožaties nogatavojušā persikā vai nektarīnā, Jūs izbaudāt tā saldi patīkamo garšu un aromātu, tomēr droši vien neesat aizdomājušies par to daudzveidību – patiesībā ASV vien ir 200 dažādu persiku un 175 dažādu nektarīnu šķirņu, vēsta vvdailypress.com.

Kamēr našķojaties ar persikiem un nektarīniem, iespējams gribēsiet zināt, ka persiki, kuru izcelsme ir rodama Ķīnā, pieder rožu dzimtai. Pamatojoties uz augļu koku leģendu, Kalifornijas zelta meklētāji bija pirmie, kuri sekmīgi sāka audzēt persikus komerciāliem nolūkiem.

Ir divas plašas persiku kategorijas – „freestone” un „cling” persiki. Freestone persiku kauliņi viegli atdalās, savukārt Cling persiku kauliņi ir cieši pielipuši persika masai.

Persiki un nektarīni nav atvasināti viens no otra, tie ir augļi katrs par sevi, tomēr ģenētiski to atšķirība slēpjas tikai vienā gēnā. Lai vai cik līdzīgi, garšas un konsistences ziņā persiki un nektarīni ir atšķirīgi.

Gan persiki, gan nektarīni ir labs C vitamīna un kālija avots, ar lielu daudzumu šķiedrvielu. Abi šie augļi satur daudz veselīgu ogļhidrātu, labvēlīgas fito-barības vielas, antioksidantus un karotinoīdus. Fito-barības vielām ir liela nozīme cilvēka veselības saglabāšanā, pētījumi atklājuši, ka tās var palīdzēt samazināt hronisku slimību rašanās risku, piemēram, vēža, sirds slimību, artrīta un acu slimības.

Antioksidanti palīdz novērst šūnu bojājumu, kuru izraisa brīvie radikāļi un oksidācija, un tie ir imūnsistēmas stimulatori.

Persiki un nektarīni satur antioksidantus, kas palīdz saglabāt labu veselību, tai skaitā aizsargā no saslimšanas ar vēzi, sirds slimībām un slimībām, kas saistītas ar novecošanos.

Karotinoīdiem ir liela loma acu veselības nodrošināšanā. Persiki un nektarīni satur beta karotīnus, un arīdzan karotinoīdus, kas saglabā labu acu veselību.

Luteīns un zeaksantīns aizsargā acis no saules gaismas, aizsargā arī no vecuma izraisītām acu kaitēm, piemēram, makulārās deģenerācijas un kataraktas.

Persiki satur nelielu kaloriju daudzumu-tikai 43 Kcal uz 100g un var būt iekļauts ikvienas diētas sastāvā, turklāt šāds daudzums persiku satur gandrīz trīs ceturtdaļas no ikdienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma. Persiki satur arīdzan daudz dzelzs un kālija.

Nav svarīgi, kāda iemesla dēļ ēdat svaigus persikus un nektarīnus, svarīgākais ir to pozitīvā ietekme uz Jūsu veselību, turklāt sniegta tik patīkamā un saldā veidā.