Piens ir lielisks vitamīnu un minerālvielu, kā arī kalcija avots, un tas ilgu laiku ir ticis atzīts par nozīmīgu kaulu veselības nodrošinātāju. Pienu un piena produktus rekomendē lietot katru dienu kā sabalansēta uztura sastāvdaļu, tomēr ir daži maldīgi priekšstati par to, cik tad patiesībā piens ir labs veselībai. Mainīt piena un piena produktu lietošanas daudzumu, pamatojoties un nepamatotiem argumentiem, nav nepieciešams.

Piens satur daudz dažādu uzturvielu – labi sabalansētas olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus, un ir ļoti svarīgs nepieciešamāko barības vielu avots, piemēram:

  • Kalcija,
  • Riboflavīna,
  • Fosfora,
  • Vitamīnu A, D un B12 avots.

Piena produkti satur augstas kvalitātes proteīnus, kas palielina zemākas kvalitātes graudaugu un dārzeņu proteīnu vērtību uzturā.

Ieturot diētas un mēģinot zaudēt svaru, parasti tiek ierobežots piena produktu uzņemšanas daudzums, uzskatot, ka tie ir pārlieku barojoši un holesterīna līmeni paaugstinoši. Patiesībā to lietošana uzturā organismam ir ļoti nepieciešama, jo pētījumi atklāj, ka piena trūkums organismā var izraisīt sekojošas veselības problēmas:

  • Osteoporoze – gadījumos, kad uzturā tiek pilnībā izslēgta piena un piena produktu lietošana, tas var novest pie nepietiekamas kalcija uzņemšanas. Tas ir īpaši nozīmīgi sievietēm, kurām kalcija nepieciešamība organismā ir augstāka nekā vīriešiem. Kalcija trūkums var novest pie tādiem veselības traucējumiem kā osteoporoze.
  • Resnās zarnas vēzis – jaunākie pētījumi apliecina, ka cilvēkiem, kuri regulāri uzturā lieto pienu un piena produktus, pazeminās risks saslimt ar resnās zarnas vēzi.
  • Asinsspiediens – pētījumi ASV atklāj, ka liels augļu un dārzeņu patēriņš kopā ar zemu tauku procentu saturošiem piena produktiem, pazemina asinsspiedienu vairāk, nekā augļi un dārzeņi atsevišķi.
  • Diabēts – 10 gadus ilgi pētījumi, aptverot 3000 pieaugušo, atklāj, ka patērējot vairāk pienu un piena produktus nevis rafinētu cukuru un ogļhidrātus saturošus ēdienus, var pasargāt jauniešus no aptaukošanās un diabēta riska iestāšanās.

Jaunākie atklājumi ASV liecina, ka bērniem, kuri nelieto uzturā pienu, ir problēmas ar lieko svaru, salīdzinājumā ar tiem, kuri to lieto. Iespējams tas ir tādēļ, ka piens tiek aizvietots ar augstu kaloriju daudzumu saturošiem dzērieniem, tādiem kā augļu sulas no pakām un saldie dzērieni. Augšanas procesā bērnu veselībai jo īpaši ir nepieciešams kalcijs, ko satur piens, bet nereti tas tiek aizvietots ar iepriekš minētajiem dzērieniem, kas noved pie acīmredzama un nevēlama rezultāta.

Piens un zobi

Piena un piena produktu lietošana uzturā pasargā zobus no bojāšanās. Ēdot sieru un citus piena produktus:

  • Tiek neitralizēts skābais ph līmenis, tādejādi pazeminot zobu bojāšanās iespējamību;
  • Tiek veicināta normāla siekalu sekrēcija, kas ir svarīgi mutes dobuma gļotādas veselībai
  • Pazeminās mutes dobuma iekaisumu rašanās iespējamība.

Daži cilvēki labprātāk uzturā lieto kazas pienu dēļ zināmas jūtības pret govs pienu. Tomēr, ja cilvēkam ir šādas alerģiskas reakcijas, tas parasti rodas viena vai vairāku pienā esošu olbaltumvielu rezultātā, un tā kā govs un kazas piens ir ļoti līdzīgi proteīnu sastāva ziņā, tad šajā gadījumā nebūs īpašas starpības- dzert kazas vai govs pienu.

Dažiem cilvēkiem fizioloģisku iemeslu dēļ ir laktozes nepanesamība. Tā var būt gan iedzimta, gan dzīves laikā atklāta. Lielākai daļai cilvēku nav ieteicama liela piena daudzuma lietošana uzturā. Piens un piena produkti ir diezgan barojoši, tomēr tiem, kuri cieš no laktozes nepanesamības, nevajadzētu pilnīgi padoties- jo mērena piena un piena produktu lietošana ne tikai nekaitēs veselībai, bet būs pat labvēlīga. Ieteicamais pieļaujamais daudzums ir:

  • Pus krūzīte piena vai
  • ¾ tasītes saldējuma;
  • Vai ¾ tasītes jogurta;
  • Vai ½ krūzīte krējuma;
  • Vai ¾ tasītes siera dienā.

Daži piena produkti satur mazāk laktozes kā citi, piemēram, Čedaras, Mozzarellas un Fetta sieri. Savukārt citi produkti satur tā saucamo „slēpto laktozi”, piemēram:

  • Cepumi un kūkas,
  • Brokastu pārslas,
  • Siera mērce,
  • Krēmveida zupa,
  • Olu krēms,
  • Piena šokolāde,
  • Pankūkas,
  • Omlete,
  • Daži margarīni (satur pienu), u.c.

Sojas produkcija – piens, jogurts un siers arī var būt lieliska alternatīva tiem cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība, lai saņemtu nepieciešamo kalcija daudzumu.

Piens ir lielisks kalcija avots, un minimālais daudzums, lai organisms saņemtu dienai nepieciešamo kalcija daudzumu (tiem, kuriem nav alerģisku reakciju pret šiem produktiem), ir:

  • 250ml piena vai
  • 35g siera,
  • Vai 200g jogurta,
  • Vai arī 200g saldējuma.

Ja uzturā netiek lietots piens vai piena produkti, labas veselības nodrošināšanai ir nepieciešams kalciju uzņemt citādākā veidā un sekot līdzi tam, vai ar šo rīcību nenodarāt kaitējumu paši sev.