Lai gan olas ir iespējams nopirkt visu cauru gadu, tieši šajā-Lieldienu laikā ikvienā ģimenē tiek gādāts, lai ikvienam tās loceklim būtu gana daudz krāsojamo oliņu, ar kurām cīkstēties un kuras ripināt un ēst. Droši vien lielākais vairums no mums sagrēko saēdoties par daudz Lieldienu olu, tomēr ir vērts uzzināt, cik tad īsti vērtīgs ir šis produkts arī ikdienā-protams, saprātīgos daudzumos.

Olas nav tikai garšīgas pašas par sevi un pievienotas dažādiem ēdieniem (salātiem, gaļas ruletēm, u.tml.), bet ir ļoti daudzi ēdieni, kuru pamata sastāvdaļas ir olas, piemēram, dažādi cepti izstrādājumi un mērces, kuras bez tām, šķiet, pazaudētu savu īpašo garšu un īpašības.

Olas ir labs zemas cenas un vienlīdz augstas kvalitātes proteīnu avots, nodrošinot 5,5 gramus proteīna (11,1% no dienā nepieciešamā proteīna daudzuma) vienā olā. Cilvēku un dzīvnieku struktūra ir „būvēta” uz proteīniem (olbaltumvielām). Mēs paļaujamies uz dzīvnieku un dārzeņu produktu saturošo proteīnu, lai apgādātu savu organismu ar nepieciešamajām aminoskābēm, vēsta whfoods.com.

Tās satur bagātīgu daudzumu vitamīnu, minerālvielu un proteīnu. Galvenokārt, tās ir lielisks vitamīna B avots, kas savukārt veic daudzas vitāli svarīgas funkcijas mūsu organismos. Olas satur vitamīnu A, kas nepieciešams normālas augšanas un attīstības procesā.

Vitamīns E dod savu ieguldījumu aizsardzībā pret sirds slimībām un dažiem vēža veidiem. Vitamīns D arīdzan gādā par minerālvielu absorbēšanos un labu kaulu veselību, raksta britegg.co.uk.

Olas satur lielu daudzumu dabisko mikroelementu, īpaši jodu, kas nepieciešams vairogdziedzera hormonu darbībai. Tās satur fosforu, kas kaulos kalcija fosfāta veidā nodrošina to cietību un izturību, bez tam tas nepieciešams nervu sistēmas un muskuļu darbības normālai funkcionēšanai.

Olas satur arī nelielu daudzumu dzelzs, kas palīdz sarkano asinsķermenīšu formēšanas procesos, un cinka, kas savukārt ir būtisks imūnsistēmu stiprinošs elements.

Arīdzan jāpiemin, ka jaunākie pētījumi, kuri publicēti „Journal of Nutrition”, izvirza pierādījumus tam, ka ik dienas viena ola ar bagātīgu vērtīgo vielu saturu olas dzeltenumā, satur redzi aizsargājošus karotenoīdus, tai skaitā ne tikai luteīnu, bet arī zeaksantīnu .

Viena vārīta ola:

Sver 44.00 gramus
Satur 68.20 kalorijas

Barības vielasDaudzumsPasaules veselīgāko ēdienu kategorija
Triptofāns0.07 gĻoti labi
Selēns13.55 mcgĻoti labi
Jods23.76 mcgĻoti labi
Vitamīns B2 (riboflavīns)0.23 mgĻoti labi
Proteīns (olbaltumvielas)5.54 gLabi
Molibdēns7.48 mcgLabi
Vitamīns B12 (kobalamīns)0.49 mcgLabi
Fosfors75.68 mgLabi
Vitamīns B5 (pantotēnskābe)0.62 mgLabi
Vitamīns D22.88 IULabi

Recepte brokastu / pusdienu dažādošanai!
„Veselīgā brokastu frittata” no whfoods.com.

Šis lieliskās garšas frittatas ēdiens ir veselīgs, turklāt tas dod spēku ilgam laikam pēc brokastīm. Ja Jums garšo tītara vai jēra gaļa, tas ir domāts tieši Jums.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sastāvdaļas:
½ vidēja lieluma sīpols, sagriezts sīkos gabaliņos
4 vidēja lieluma ķiploku daiviņas, sagrieztas sīkos gabaliņos
¼ lb tītara vai jēra gaļas, smalki sagriezta (vēlams vārīta)
2 + 1 zupas karotes vistas buljona
3 karotes (vispirms noskalota) sagriezta kacenkāposta (kāts nogriezts)
2 brūnās mājas vistu olas
3 baltās veikala olas
Sāls un pipari pēc garšas

Instrukcija:

  1. Uzsildiet vistas buljonu uz mazas liesmas (zemas temperatūras).
  2. Karsējiet to, uz citas pannas cepiet sīpolus, turpiniet sildīt to aptuveni 3 minūtes, pa brīdim apmaisot.
  3. Sīpoliem pievienojiet ķiplokus, pievienojiet sagrieztu jēra vai tītara gaļu, un turpiniet cept vidēji karstā temperatūrā 3 minūtes.
  4. Pievienojiet kacenkāpostus un 2-3 zupas karotes vistas buljona. Nogrieziet cepšanas temperatūru uz zemāko un turpiniet karsēt tā 5 vai vairāk minūtes. Apkaisiet visu ar sālu un pipariem, apmaisiet.
  5. Pievienojiet jēlas olas vienmērīgi pār visu kopējo masu. Turpiniet cept vēl aptuveni 2 minūtes bez apmaisīšanas.
  6. Turpiniet karsēt ēdienu, novietojot pannu plīts vidusdaļā-netālu no karstuma avota. Tādejādi ēdiens kļūst vēl gatavāks bez tiešas pannas virsmas karsēšanas. Turpiniet, līdz olas kļūst cietas un tādejādi viss ir gatavs. Pasniedziet pēc 2-3 minūtēm. Lai labi garšo!

Priecīgas Lieldienas un krāsainas oliņas!