Lai mēs būtu veseli, ļoti svarīgs ir veselīgs uzturs. Viens no svarīgākajiem veselīga uztura pamatprincipiem ir, ka jādzer pietiekami daudz šķidruma. Viens no iecienītākajiem dzērieniem ir melnā tēja, it īpaši tagad, kad pieejamas tik ļoti daudzas dažādas aromatizētās melnās tējas, kuras ar savu patīkamo smaržu spēj apreibināt, turklāt tās spēj ietekmēt arī organisma funkcijas, jo satur ļoti daudz dažādu savienojumu.

Vairāk gan nākas dzirdēt par zaļās tējas labvēlīgo ietekmi uz veselību, melno tēju atstājot nedaudz novārtā, tomēr arī tās sastāvā esošās daudzveidīgās vielas spēj labvēlīgi iedarboties uz cilvēka organismu.

Kādas vielas satur melnā tēja un kā tās iedarbojas?

  • Melnā tēja ir lielisks antioksidantu avots, līdz ar to tā spēj pasargāt šūnas un to iekšējās struktūras no bojājumu rašanās. Ir pierādīts, ka antioksidanti spēj aizkavēt audzēju rašanos tieši šīs šūnu aizsardzības dēļ.
  • Melnā tēja lieti noder sirds un asinsvadu slimību profilaksei, jo tajā esošie flavanoīdi samazina „sliktā” (zema blīvuma) holesterīna līmeni asinīs, līdz ar to asinsvadu sieniņas ir pasargātas no izmaiņu rašanās. Lai nodrošinātu šādu iedarbību, katru dienu ir nepieciešami vismaz 500 mg melnajā tējā esošo flavanoīdu, tos iespējams uzņemt, izdzerot vidēji 3-4 tases melnās tējas.
  • Ir veikti pētījumi, kuros pierādīts, ka cilvēkiem, kuri dienā izdzēra četras tasītes melnās tējas, ievērojami uzlabojās asinsrite.
  • Melnās tējas dzeršana pasargā zobus no bojāšanās un samazina aplikuma veidošanos uz zobiem.
  • Vēl melnā tēja ir labs dažādu minerālvielu (kalcija, magnija, mangāna un kālija) un vitamīnu (C un K) avots.

Kaut arī no iepriekš uzskaitītā redzams, ka melnā tēja ir ļoti vērtīga, tas vēl nenozīmē, ka to var dzert arī ļoti lielos daudzumos, jo, kā saka latviešu sakāmvārds: „Kas par daudz, tas par skādi”. Visiem zināms, ka melnā tēja satur salīdzinoši daudz kofeīna (visvairāk no visām tējām), līdz ar to pārāk liels melnās tējas daudzums var izraisīt bezmiegu, trauksmi un uzbudinājumu. Taču nelielā daudzumā tā iedarbojas kā lielisks tonizējošs līdzeklis – ja darba laikā sāk nākt miegs, izdzert krūzīti melnās tējas!

No melnās tējas lietošanas vajadzētu izvairīties cilvēkiem ar anēmiju (mazasinību), jo tējai piemītošo antioksidanta īpašību dēļ samazinās dzelzs uzsūkšanās spēja.

Jāņem vērā, ka bieži un daudz dzerot melno tēju, zobi var kļūt tumšāki, tāpēc pēc tējas dzeršanas vēlams apēst kādu ābolu vai bumbieri, ar ko notīrīt zobus.

Pagatavojot melno tēju, to labāk apliet ar ūdeni, kurš tikko sācis vārīties un atstāt uz 3-5 minūtēm ievilkties. Pēc tam, atkarībā no gaumes, var pievienot medu, cukuru vai citu saldinātāju, lielisku atsvaidzinošu aromātu piedos citrona šķēlīte, vai arī var dzert angļu stila melno tēju, pievienojot tai pienu.