Folijskābe mūsu organismā pilda svarīgas funkcijas. Tās klātbūtne nodrošina normālu asinsķermenīšu attīstību. Aknās folijskābe pārveidojas aktīvā formā- tetrahidrfolijskābē, kas regulē eritrocītu nobriešanu. Folijskābes deficīta apstākļos asinīs parādās eritrocītu nenobriedušās formas, kā arī samazinās trombocītu un leikocītu skaits. Bez tam var rasties arī dažādas gremošanas trakta problēmas- gastrīts, enterīts, stomatīts. Arīdzan tiek uzsvērta folijskābes uzņemšanas nepieciešamība grūtniecības procesā. Folijskābes trūkums organismā var veicināt saslimšanu ar sirds slimībām.

Zinātnieki nonākuši pie interesantiem secinājumiem – folijskābe var palēnināt dzirdes zaudēšanas procesu.

Vecāka gada gājuma cilvēki, kuri lietoja folijskābes uztura bagātinātājus, parādīja mazāk zemas-frekvences dzirdes zudumu gadījumu, raksta webmd.com.

Folijskābe, vitamīns B, kas jau šobrīd tiek pievienots miltiem ASV, var palēnināt vecuma izraisītu dzirdes zudumu, vēsta vācu pētījumi.

Pētījums iesaistīja 728 vācu vīriešus un sievietes vecumā no 50 līdz 70 gadiem.

Puse no pētījuma dalībniekiem saņēma striktu folijskābes daudzumu-800 mikrogramus dienā, kas ir divreiz vairāk kā cilvēks var uzņemt ar vienu multivitamīna tableti. Otrai pētījuma dalībnieku grupai tika dotas citas nekaitīgu vitamīnu tabletes.

Pēc trijiem gadiem tiem, kuri uzņēma folijskābi, konstatēja mazāku zemākas frekvences dzirdes zudumu nekā otrai pētījuma grupai. Atšķirība starp pētījuma grupu rezultātiem bija 0,7 decibeli. Vismazākās izmaiņas skaņas intensitātē lielākajai daļai cilvēku bija 1.0 decibelu apmērā.

Nīderlandes Wageningen Universitātes zinātnieks J.Durga un viņa kolēģi iesaka folijskābi pievienot miltiem, tādejādi nacionālā līmenī pazeminot to cilvēku skaitu, kas vecuma dēļ zaudē dzirdi, raksta medicinenet.com.

Tādejādi, piemēram, 75 gadus vecu vīriešu vidū, kuriem nepieciešams uzņemt medikamentus dzirdes uzlabošanai, dzirdes zudums samazinātos no 33% uz 22%. Lai gan ir pierādīts, ka folijskābes uzņemšana papildus uzturam uzlabo veselību, šajā jautājumā ir nepieciešami plašāki zinātniskie pētījumi.

Folijskābes avoti: siers, olas, aknas, tomāti, spināti, salāti, burkāni. Arī zarnu mikroflora sintezē folijskābi mūsu organismā.