Ziema ir gadalaiks, kad sevi arvien vairāk liek manīt dažādas saaukstēšanās slimības, visbiežāk tās pavada iesnas sāpošs kakls un klepus, arī gripas sezona nav vairs aiz kalniem, jo speciālisti brīdina, ka tā Latviju varētu sasniegt februāra pirmajā pusē. Organisma pretošanās spējas saaukstēšanās slimībām ir atkarīgas no tā, cik spēcīga ir imūnā sistēma, to nepārtraukti ietekmē dažādi ķermenī, kā arī apkārtējā vidē notiekošie procesi, taču organisma aizsargspējas lielā mērā ietekmē arī uzturs. Kādus ēdienus labāk lietot uzturā, lai pasargātu sevi un savus ģimenes locekļus, ja apkārt plosās saaukstēšanās slimības?

Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar gripu vai saaukstēšanās slimībām, kuru izraisītāji visbiežāk ir dažādi vīrusi, pirmais priekšnoteikums ir – jāizvairās no kontakta ar jau saslimušiem cilvēkiem, taču to izdarīt praktiski gandrīz nav iespējams, jo inficētais cilvēks ir visbīstamākais apkārtējiem pirms vispār ir parādījušies pirmie slimības simptomi. Taču tiklīdz jūtat, ka slimība ir klāt, palieciet labāk dažas dienas mājās, lai neapdraudētu kolēģus un citus apkārtējos cilvēkus, kā arī pašu atveseļošanās process noritēs ātrāk.

Kādus produktus būtu ieteicams iekļaut uzturā, lai izvairītos no saslimšanas?

  • Ar C vitamīnu bagātus produktus: kivi, apelsīnus, citronus, dzērvenes, greipfrūtus, kāpostus, brokoļus, papriku, jo C vitamīns stimulē organisma imūnsistēmas darbību, un palīdz cīnīties ar saaukstēšanās slimībām.
  • Ar beta karotīnu bagātus produktus: ķirbjus, burkānus, brokoļus, persikus un aprikozes. Beta karotīns organismā pārveidojas par A vitamīnu, tas tāpat kā C vitamīns ir ļoti spēcīgs antioksidants, kas pasargā organisma šūnas no bojājumiem, ko izraisa apkārtējā vidē kaitīgas vielas, līdz ar to šūnas var turpināt normāli darboties un organisms ir pasargāts no slimību rašanās.
  • Produktus, kas bagāti ar minerālvielu – cinku: zivis un citas jūras veltes, gaļa, it īpaši putnu gaļa, olas, piens, siers, graudi un graudaugu produkti. Cinks veicina organisma aizsargmehānismu darbību, līdz ar to organisms spēj spēcīgāk pretoties saaukstēšanās slimībām.
  • Produktus, kas satur probiotiskos mikroorganismus: dažādi piena produkti (kefīrs, jogurts, u.c.), kas satur dzīvas „labās” baktērijas, tās visbiežāk ir dažādas bifidobaktēriju vai laktobaktēriju kultūras, kas stiprina imunitāti. Probiotiskie mikroorganismi ne tikai stimulē imūnsistēmas darbību, bet arī piedalās dažu vitamīnu sintēzes procesā organismā, iesaistās kaitīgo vielu atindēšanas procesos un dažādos vielmaiņas procesos.
  • Ar omega-3 taukskābēm bagātus produktus: zivis. Omega-3 taukskābes organismā darbojas līdzīgi probiotiskajiem mikroorganismiem, tās palielina organisma aizsargspējas, stimulējot citokīnu sintēzi. Citokīni piedalās imūnās atbildes nodrošināšanas procesā.
  • Viena no senākajām metodēm, kā pasargāt sevi no saslimšanas laikā, kad apkārt plosās dažādi vīrusi, ir ķiploku lietošana uzturā, par to nevajadzētu aizmirst arī šodien, jo ķiploku ēteriskajā eļļā atrodas savienojumi, kas spēj iznīcināt vīrusus un baktērijas. Ja ķiploki paši par sevi to garšas dēļ nešķiet īpaši pievilcīgi, tad no ķiploku daiviņām var izveidot krellītes, ko uzkar kaklā.
  • Ar dažādām bioloģiski aktīvajām vielām, kas uzlabo organisma aizsargspējas pret infekcijām, ir bagāts vēl viens dabas produkts – medus, arī citi bišu produkti, taču tos droši drīkst lietot tikai tie cilvēki, kuriem nav alerģijas pret bišu produktiem.
  • Pēdējā laikā ļoti populāri kļuvuši ārstniecības auga ehinācijas preparāti, jo to sastāvā esošās aktīvās vielas stimulē organisma aizsargspējas, līdz ar to tas spēj efektīvāk pretoties saauktēšanās slimībām.

Ievērojot vispārīgos veselīga uztura pamatprincipus, parasti nav nepieciešams papildus lietot vēl kādus imunitāti stiprinošus līdzekļus, tomēr par savu veselību ir jāpadomā mums katram. Ja organisms ir novājināts un dažādas saaukstēšanās slimības ir bieža parādība, tad kopīgi ar savu ārstu ir jāizvērtē vispārīgais veselības stāvoklis, lai izvēlētos piemērotāko risinājumu sasāpējušajai problēmai.