Tuvojas Ziemassvētku laiks, kad gaisā virmos svētku noskaņa un gaidas, smaržos svecītes eglītē, veikalos būs vērojama kņada un rosība dāvanu meklējumos saviem mīļajiem, svētku galdos tiks klāti dažādi gardumi un daudzviet arī karstvīns.

Karstvīns mūsu klimatiskajos apstākļos ir jo īpaši iecienīts ir ziemas mēnešos, kad pēc garām pastaigām aukstos vējos un puteņos gribas sasildīties ar kādu garšīgu un smaržām piesātinātu dzērienu. Jau iepriekš rakstījām par sarkanvīna visnotaļ labvēlīgo ietekmi uz veselību, šoreiz nedaudz par karstvīnu un to pagatavošanas iespējām.

Karstvīns būtībā ir vienkāršs vīns, kas tiek karsēts un tam tiek pievienotas specifiskas, garšu bagātinošas garšvielas. Jau gadsimtiem ilgi vīns ir bijis iecienīts dzēriens pieaugušo vidū, jo tas ir pat veselīgāks kā ūdens, raksta bellaonline.com.

Viduslaikos karstvīns tika uzskatīts par veselības dzērienu to pozitīvās ietekmes uz veselību dēļ, tāpat arī mūsdienās-ir zināms, ka vīns ir noderīgs aizsardzībā pret sirds saslimšanām, aizsargā mūs no brīvo radikāļu negatīvās ietekmes, darbojas kā antioksidants, u.tml.

Kad dienas kļūst īsākas un aukstākas, nekas tā nespēj sasildīt rokas un sirdi kā garšīgs karstvīns.

Daži ieteikumi karstvīna pagatavošanai:

Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 pudele sarkanvīna
60 grami cukura
1 nūjiņa kanēļa
Sarīvēts muskatrieksts
1 apelsīns (sagriezts šķēlēs)
1 laurulapa
60ml dzeloņplūmes vai tumšā džina (nav obligāti)

Metode:

  1. Ielejiet vīnu katliņā, pievienojiet apelsīnu, cukuru, laurulapu un garšvielas.
  2. Karsējiet uz lēnas uzguns līdz cukurs ir izkusis. Nogaršojiet, vai vīns ir pietiekami salds Jūsu gaumei, un, ja nepieciešams, pievienojiet vēl nedaudz cukura.
  3. Noslēdziet uguni kaltiņam, pievienojiet dzeloņplūmes vai tumšo džinu, ja to izmantosiet.
  4. Ielejiet karstīnu karstumizturīgās glāzēs un servējiet nekavējoties.

Pagatavošanas laiks – aptuveni 30 minūtes. Karsēšanas laiks līdz 10 minūtēm.

„Pikantā” karstvīna sastāvdaļas:

1 pudele laba sarkanvīna
2 apelsīni (sagriezti šķēlēs)
Dažas tējkarotes cukura
3-4 krustnagliņas
2-3 kanēļa nūjiņas
Nedaudz brendija vai konjaka

Metode:

  1. Ielejiet vīnu katliņā un karsējiet uz lēnas uguns.
  2. Pievienojiet apelsīnus, kanēļa nūjiņas un krustnagliņas.
  3. Nedaudz uzgrieziet plīts uguni uz lielas liesmas un vāriet pāris sekundes un tad atkal nogrieziet uguni uz mērenas liesmas.
  4. Pievienojiet cukuru (pēc garšas) un brendiju vai konjaku un servējiet karstvīnu krūzēs.