Vai esat kaut reizi aizdomājušies – kā būtu kļūt par veģetārieti un atteikties no noteiktiem pārtikas produktiem? Vieni par veģetāriešiem kļūst iekšējas pārliecības dēļ, otri- veselības apsvērumu dēļ, un trešie- turpina ģimenes aizsāktās ēšanas kultūras tradīcijas. Iespējams, ir vēl virkne dažādu iemeslu, kādēļ šādu dzīvesveidu esat sākuši ievērot vai par to domājat, bet, lai lauztu dažādus stereotipus par to, kā veģetārieši tiek iedalīti un ko kurš ēd vai neēd, piedāvājam sīkāk aprakstītu veģetāriešu iedalījumu:

  1. Tie veģetārieši, kuri atturas no visa veida dzīvnieku gaļas ēšanas, bet ēd zivis un visus pārējos pārtikas produktus. Šādas diētas īslaicīgi ietur arī gaļēdāji, visbiežāk veselības apsvērumu dēļ vai arī tie, kuri vēlas par veģetāriešiem kļūt pakāpeniski.
  2. „Pa pusei” veģetārieši jeb cilvēki, kuri vairumā gadījumu uzturā izvēlas lietot veģetārus ēdienus, jo gluži vienkārši viņiem tie garšo, tajā pat laikā citās ēdienreizēs neliedzot sev arī kādu gabaliņu gaļu, zivis, un ko citu.
  3. Veģetārieši, kuri uzturā nelieto visa veida dzīvnieku gaļu un zivis, bet ēd piena produktus un olas. Šīs grupas veģetārieši mēdz arī izdalīties:
    • Veģetārieši, kuri papildus gaļai un zivīm nelieto pienu un piena produktus,
    • Un tie, kas papildus gaļai un zivīm atturas no olu lietošanas uzturā.
  4. Vegāni jeb t.s. „striktie veģetārieši”. Šie cilvēki uzturā nelieto jebkāda veida gaļu, zivis, olas, pienu un to produktus- visa veida pārtiku, kuras sastāvā ir dzīvnieku valsts produkti vai to sastāvdaļas, piemēram, nelieto želantīnu. Tomēr ir diskusijas par dažu pārtikas produktu iekļaušanu vegānu uzturā, piemēram, par medu. Lielākā daļa vegānu dzīvesveids sasaucas ar viņu ēšanas kultūru- viņi arīdzan atturas no ādas apģērbu nēsāšanas un iestājas par dzīvnieku aizsardzību.
  5. Vegāni (skat.4.punktu), kuri uzskata, ka ēdiens, apstrādāts virs 46 grādu temperatūras (pēc Celsija), zaudē savas svarīgākās īpašības un līdz ar to ir kaitīgs veselībai.
  6. Tie veģetārieši, kuri visa sava mūža ilgumā ievēro diētu veselības uzlabošanas apsvērumu dēļ, kas sevī iekļauj termiski neapstrādātu vegānu uzturu, piemēram, augļus un dārzeņus, pilngraudu produktus, kā arī retu reizi iekļaujot uzturā zivis.