Tumšā šokolāde ir ne tikai garšīga, bet arīdzan labvēlīga sirds veselībai. Pamatojoties uz pasaulē veiktajiem zinātniskajiem pētījumiem, flavonoīdu bagātas substances pilda kardiovaskulārās sistēmas aizsardzību.
Kā vēsta mercola.com, Atēnu Medicīnas skolas zinātnieki veica pētījumu, kurā piedalījās 17 gadus veci jaunieši. Brīvprātīgie apēda 100 gramus tumšās šokolādes, un pētījuma gaitā, kurš ilga 3 stundas, tika novērota tās ietekme uz organismu. Pētījuma gaitā tika secināts, ka:
- Roku artērijas nozīmīgi paplašinājās un paaugstinājās asins cirkulācija;
- Aortas frigiditāte pazeminājās par 7 procentiem;
- Pleca artēriju diametrs nozīmīgi palielinājās (no 0,15 līdz 0,18mm).
Neliels tumšās šokolādes patēriņš un tajā esošie polifenolu bioflavanoīdi ir pozitīvi cilvēka veselībai. Kakao satur teobromīnu, kas stimulē sirdsdarbību.
Kā vēsta Dr.Mercola savā mājas lapā, iesākumā par šokolādes pozitīvo ietekmi uz cilvēka organismu viņš bijis skeptiski noskaņots, jo tas licies kā šokolādes ražotāju komerciāls pasūtījums pārdošanas veicināšanai, tomēr laika gaitā, pētot šo jautājumu dziļāk, savas šaubas atmetis un piekrīt, ka neliela deva kvalitatīvas tumšās šokolādes tik tiešām veselību ietekmē ļoti pozitīvā veidā.
Piena šokolāde( kakao saturs šeit parasti ir 30-40%, tā satur diezgan daudz cukura un, protams, pienu) paaugstina smadzeņu darbības aktivitāti un dod enerģiju, un nereti šis ir iemesls tam, kādēļ skolēni un studenti pirms eksāmenu un citu svarīgu pārbaudes darbu veikšanas apēd tāfelīti šokolādes.
Šokolāde satur daudz dažādu substanču, kas iedarbojas kā stimulējoši līdzekļi, piemēram, teobromīns, fenetilamīns, kofeīns u.c. Šīs substances pašas par sevi jau agrāk ir tikušas atzītas kā možuma un uzmanības koncentrācijas veicinošas un palielinošas, tādejādi šokolādes patēriņš rada stimulējošu efektu, kas noved pie garīgo un tādejādi arī darba spēju paaugstināšanās. Šokolāde stimulē arī endorfīnu izdali, kā rezultātā pazeminās jūtība pret sāpēm. Ir gan arī skeptiski noskaņoti zinātnieki, kas šos tonizējošos efektus uzskata par narkotikām līdzīgiem. Protams, viss ir atkarīgs no patērētajiem daudzumiem.
Nekādā gadījumā ar šokolādi nedrīkstat mielot savus mājdzīvniekus, īpaši suņus. Tā dzīvniekam var būt pat nāvējoša. Teobromīna ietekmē sunim var būt sekojoši negatīvie efekti: pastiprināta uzbudināmība, sirdsdarbība, muskuļu tremors, pastiprināta urinēšana, vemšana, caureja.
Atsevišķi pētījumi veikti ar gados vecākiem pacientiem un rezultāti bijuši pozitīvi – iesaistīto cilvēku asinsspiediens neliela tumšās šokolādes daudzuma ietekmē pazeminājies par ~ 5mm Hg staba. Tas, protams, neattiecas uz hipertonijas pacientiem, kuru asinsspiediena ārstēšanai nepieciešami medikamenti.
Profesore Mary Engler (UCSF School of Nursing) norāda, ka pētījumu rezultātā pierādījās jau iepriekšminētais tumšās šokolādes asinsvadus paplašinošais efekts. Bez tam flavonoīdiem bagātā tumšā šokolāde pazemina zema blīvuma lipoproteīdu holesterīna līmeni, kas ir atbildīgs par asinsvadu aterosklerozes veidošanos. Tāpat tā kavē trombocītu agregāciju, līdz ar to neļauj veidoties trombiem.
Dažus gadus atpakaļ tika izpētīts, ka tumšā šokolāde satur vairāk flavonoīdus nekā vispāratzītās veselīgās augu izcelsmes lietas- melnā, zaļā tēja, sarkanvīns, mellenes. Arī šokolādes pamatā ir augu izcelsmes vielas- kakao pupas, kas iegūtas no koka Theobroma cacao.
Standartražošanā šokolāde zaudē daļu no vērtīgajiem flavonoīdiem. Atsevišķas kompānijas cenšas pielietot ražošanas metodes, kas ļautu saglabāt pēc iespējas vairāk šo vielu.
Nelielas šokolādes devas dienā uzlabos Jūsu sirds veselības stāvokli, tomēr svarīgi lai kakao saturs tajā būtu apmēram 70%.
Tātad šokolādes kvalitāte var būt ļoti atšķirīga. Gribētu jautāt Latvijas šokolādes ražotājiem, kāda ir viņu produkcija.