Jau izsenis cilvēki svētku galdam sarūpē īpašas ēdamlietas un kā likums daudzi no mums tās patērē pār mēru. Un tas arī ir normāli, jo garšīgi paēst ir viena no jaukākajām lietām. Nesodīsim sevi bargi, bet padomāsim par to kā sev palīdzēt tikt ar to galā.
Mūsu organisms zināmā mērā ir pielāgojies noteiktam pārtikas daudzumam, tauku saturam tajā utt. Tas reaģē ar noteiktu daudzumu gremošanas fermentu izdali. Ne vienmēr tas spējīgs strauji noreaģēt, piemēram, uz trekno cepeša gabalu. Vienkāršākais, ko varam izdarīt , ir iedzert pankreatīnu saturošu preparātu- Kreon, Mezim forte, Pangrolu, Panzynormu u.c. Tie satur gremošanas fermentus dažādās attiecībās. Labāk iedarbojas zāļu formas, kas ir iekapsulētas un satur pankreatīnu mikrosfēru veidā. Tādā veidā mēs aizvietojam trūkstošos aizkuņģa dziedzera fermentus, kas nepieciešami, lai tiktu galā ar uzņemto barību. Bez tam mēs varam stimulēt aizkuņģa dziedzera darbību, lietojot skābus produktus- marinētos gurķīšus, skābos kāpostus, citronus utt.
Tāpat svarīga loma gremošanas procesā ir aknu sekrēcijai jeb žults izdalei. Aknu šūnu- hepatocītu producētā žults satur žultsskābes, kas nokļuvušas zarnās, pastiprina kuņģa un zarnu sekrēciju un motoriku( kustīgumu, kas palīdz barībai virzīties pa zarnām uz priekšu), aktivizē aizkuņģa dziedzera darbību, zarnu lipāzi, šķeļ taukus, veicina to un taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos. Žults veidošanos un izdali veicina allohols (satur sausu dzīvnieku žulti un augu izvilkumus ar žultsdzenošu darbību), karsils, simepārs (satur silimarīnu, kas iegūts no mārdadža), mārdadža eļļas kapsulas, kukurūzas drīksnu uzlējums, kliņģerīšu tēja, kaķpēdiņu tēja, mežrozīšu tēju, strutenes tinktūru, Fucus comp.pilienus u.c.
Bez tam mārdadzis, kaķpēdiņa, fukus darbojas kā hepatoprotektori – aizsargā aknu šūnas. Tas ir svarīgi arī, ja esat lietojis alkoholu.
Vēdera pūšanās, kas bieži traucē pēc svētkiem var tikt remdēta ar ķimeņu, fenkeļa, anīsa augļu, piparmētru lakstu tēju. Pret gāzēm var lietot arī simetikonu saturošas zāles- Sab simplex vai Espumisan.
Sliktai dūšai palīdzēt var ar ingveru, piparmētru tēju.
Cigoriņš – ļoti interesants augs. Ja gremošanas orgāni pietiekami nedarbojas, uzkrājas gāzes, nāk atraugas, tad var lietot tēju no žāvētām cigoriņa saknēm pirms ēšanas.
Sliktas elpas gadījumā, kas saistīta ar pavājinātu kuņģa darbību, jādzer grauzdētu cigoriņu sakņu tēja. Izrādās, ka cigoriņus var ziemā audzēt puķupodos un lietot lapas salātos kā ļoti vērtīgas un spēcinošas.
Vēl viens labais augs- ķiploks. Ja esat pieradis tikai pie netrekniem ēdieniem, tad pieēdot ķiploku varat ēst pat tīru lauku speķi (protams, ar mēru!). Ķiploka darbīgās vielas spēj samazināt sliktā holesterola līmeni, cukura līmeni asinīs. Tas darbojas arī pret aptaukošanos( tas, protams, nenozīmē, ka ēšanas pārmērību sekas var likvidēt tikai ēdot ķiplokus, tur nepieciešamas arī fiziskas aktivitātes). Bez tam ķiploks darbojas pret daudziem veselību apdraudošiem mikroorganismiem.
Varbūt līdz nākamajiem svētkiem varam ļaut organismam nedaudz atpūsties, uzēdot greipfrūtu, padzerot kaķpēdiņu, maura sūrenes, bērzu pumpuru vai kādu citu organismu attīrošu tēju.
Un lai jums jauki svētki, arī nākamie…