Ēst dārzeņu ir vieglāk un garšīgāk nekā tu domā! Šodienas piesārņotajā vidē cilvēki ir sākuši piedomāt pie tā, ko viņi ēd, kāda ir viņu apkārtējā vide, kādus sadzīves ķīmijas un kosmētiskos līdzekļus lieto. Bieži sabiedrībā ir vērojama tieksme uz dabiskām lietām un produktiem. Cilvēce sāk „domāt zaļi”!
Zinātnieki ir izpētījuši, ka, lietojot uzturā pietiekami daudz zaļo dārzeņu, varam nodrošināt veselību savai sirdij, zarnām, kā arī nodrošināt pilnvērtīgu folskābes uzņemšanu grūtniecēm, kas ir tik svarīga, lai bērniņš piedzimtu vesels. Un vai ziniet? Kāpostu dzimtas zaļie dārzeņi satur tikpat kalciju, cik piena produkti. Tāpat tie palīdz noturēt organismā nātrija un kālija jonu līdzsvaru.
Zaļie lapu dārzeņi un augļi ir bagāti ar antioksidantiem, minerālvielām, folskābi un flavanoīdiem. Visas šīs vielas darbojas pret brīvajiem radikāļiem – nestabilām molekulām, kas bojā šūnas.
Diemžēl dārzeņu lietošana uzturā nav cilvēka ierastākā izvēle. Tādēļ bieži vien ir jāņem palīgā izdoma, lai garšas kārpiņām liktu sarosīties. Daži padomi:
- Ietin zaļumos mazus siera, gaļas gabaliņus.
- Ļoti gardi ir vārīti kāposti, kas aplieti ar nelielu daudzumu majonēzes. Kāposti ir bagāti ar bioflavanoīdiem un antioksidantiem, kam piemīt pretaudzēju darbība.
- Izdekorē picu ar spinātiem vai papriku, kas ir bagāta ar C vitamīnu. Savukārt spināti satur luteīnu, kas ir svarīgs elements, lai novērstu redzes traucējumus, kas var attīstīties dzīves laikā. Luteīns samazina arī holesterīna līmeni.
- Tvaicē dārzeņus, lai tie saglabātu savu zaļo krāsu. Ja nav pieejams smalks tvaicējamais katls, tad paturi dārzeņus dažas minūtes caurdurī virs katliņā, kurā vārās ūdens.
- Dzer ūdeni pēc ēšanas, tas būs pārsteidzoši garšīgs.
- Daži dārzeņi ir sīvi, pamēģini tiem pievienot rozīnes.
- Gatavojot gaļu, pievieno tai sagrieztus kabača gabaliņus. To pašu izmanto arī gatavojot mērces – dārzeņi tās padarīs vēl garšīgākas.
- Gatavojot zupu no konserviem, pieliec tai klāt svaigus vai konservētus zirnīšus vai pupiņas. Pētījumi ir apstiprinājuši, ka saldētie produkti ir tikpat veselīgi kā svaigie. Makaroni ar sieru, kam pievienoti dažādi dārzeņi tāpat būs ļoti garšīgi.
- Pagatavo sev dārzeņu sviestmaizi, pievieno nedaudz ābolu etiķa un uz priekšu!
- Neaizmirsti arī svaigos zaļumus. Pagatavo pesto (bazilika lapas, ķiploku sajauc ar olīveļļu), ēd to ar maizi vai pievieno, gatavojot gaļas ēdienus.
- Lai pēc ēšanas novērstu elpas ķiploka smaržu, apēd pētersīļa lapiņu, kura arī ir ļoti bagāta ar noderīgām barības vielām.
Zaļās olīvas tiek audzētas jau kopš ļoti seniem laikiem, tām piemīt arī dziedējošas īpašības. Bāli zaļās olīvas nenosprosto artērijas un tām piemīt spēja palīdzēt aizsargāt no dažu vēžu veidiem. Lieto olīvas vienas pašas, pievieno tās salātiem, mērcēm, sautējumiem un citiem ēdieniem.
Liec lietā piparmētru, tā gan atsvaidzina elpu, gan liks darboties kuņģim. Pievieno to salātiem, pagatavo karstu tēju vai ledustēju, pieliec klāt šokolādes kūkai vai pudiņam vai saberztu pievieno kādam gaļas ēdienam.
Labu slavu ir ieguvusi zaļā tēja. Zaļās tējas pagatavojumi ir bagāti ar vielām, kuras sauc par katehīniem, tie samazina audzēju risku. Zaļā tēja var samazināt arī holesterīna un cukura līmeni asinīs, tā nogalina vīrusus. Aizvieto limonādes un citus saldinātos dzērienus ar zaļo tēju.
Pat zaļais alus satur B grupas vitamīnus un nesatur holesterīnu!
Zaļo dārzeņu pagatavošanas iespējas ir neizsmeļamas, liec darboties savai fantāzijai!