Jaunākie atklājumi piedāvā pierādījumus tam, ka tas, cik daudz un cik lielas porcijas cilvēks izvēlas ēst, daļēji ir noteikts mājiens no sabiedrības un apkārtējās vides puses. Eksperti jau sen uzvēruši, ka ātro uzkodu un restorānu ēdienu porciju palielināšana līdz ekstra lielam izmēram ir viens no daudziem cilvēku aptaukošanās iemesliem.
Mēs visi uzreiz saistām ātro uzkodu lielo porciju un ar to saistīto aptaukošanās pieauguma problēmu tikai ar ASV vai Lielbritāniju, vai kādu citu attīstīto pasaules valsti, bet patiesībā šī problēma diezgan plaši skar arī mūsu valsti un konkrētāk- bērnus un jauniešus. Vecāki kļūst arvien aizņemtāki, lai veltītu laiku veselīga ēdiena pagatavošanai un gluži vienkārši lai uzraudzītu, ko ēd viņu atvases, tāpat arī plašais mārketings un reklāmas, kas bērniem nereti neapzināti liek izvēlēties ātrās uzkodas, saldinātos dzērienus, u.tml. Ēdiens it kā ir garšīgs, ietaupa laiku un liek justies „tādam kā pārējie vienaudži”, kas jo īpaši svarīgi ir pusaudžu vecumā, kad attīstās personība un ir svarīgs apkārt esošo vienaudžu akcepts, ka ar tevi viss ir kārtībā. Tomēr ar laiku šāda ēdienkartes izvēle var radīt pamatīgas problēmas-aptaukošanās un ar to saistīto veselības problēmu riska iestāšanās. Lai vai kā, nevar teikt, ka viss ir tikai melns vai balts, un iespējams, piemēram, iegriešanās ātro uzkodu restorānā reizi mēnesī vai divos mēnešos neradītu nekādas īpaši izteiktas problēmas pat, ja tiek izvēlēts pēc izmēra pats lielākās porcijas ēdiens, tomēr, ja tas kļūst par ikdienišķu ieradumu-gan pieaugušajiem, gan īpaši bērniem un pusaudžiem jāpadomā par to, kādas sekas tam var būt. Domāju, visiem spilgtā atmiņā ir visai nesen uzņemtā filma „Supersize me”, kura skaidri parāda sekas, ko nodara ātro uzkodu restorānu ēdiens, ja ar to pārtiek ik dienas.
Dr. Mercola norāda, ka ir svarīgi saprast, ka ātro uzkodu restorāni tiecas izmantot ikvienu psiholoģisko triku, lai liktu Jums iegādāties pēc iespējas vairāk viņu piedāvātā ēdiena. Nekas netiek pārkāpts līdz brīdim, kamēr Jums tiek atstāta brīva iespēja izvēlēties un netiek uzspiests kāds mākslīgi veidots viedoklis, lai liktu Jums apēst vairāk, nekā faktiski vajag un Jūsu organisms prasa. Cīņai ar aptaukošanos nav nekāda sakara ar reāli saskatāmo atšķirību starp to, ko ir veselīgi un ko ir neveselīgi ēst. Piemēram, kamēr viena daļa cilvēku neakceptē viedokli par ātro uzkodu restorānu nopietnajiem draudiem veselībai, tikmēr lielākā daļa cilvēku tomēr saprot, ka ātro uzkodu restorāni nav pirmā vieta, kur griezties veselīga ēdiena meklējumos, lai gan par šo jautājumu pēdējā laikā tomēr ir padomāts.
Ēst vai neēst ātro uzkodu restorānos-ir katra indivīda brīva izvēle un iespēja, bet, ja neierobežosim sevi un nepiedomāsim pie tā, ko lietojam savā ēdienkartē, pavisam drīz varam saskarties ar pamatīgām veselības problēmām nacionālā līmenī, piemēram, statistika liecina, ka ASV ik nedēļu katrs amerikānis apēd vismaz 4 frī kartupeļu porcijas, kas ir izcili neveselīgs, taukains un liekām kalorijām pārbagāts ēdiens. Korpulences uzveikšana faktiski ir neatlaidīgas domāšanas un pareizo lēmumu pieņemšanas jautājums.
Tomēr jāsaka, ka, par laimi, ASV situāciju nevaram viennozīmīgi pielīdzināt Latvijas situācijai, jo, piemēram, iepriekš pieminētajā filmā „Supersize me” tika parādīts- tas, ar ko mēs Eiropā saprotam lielā izmēra gāzēto dzērienu, ASV tas ir mazākais izmērs. Ja jautājums par ātro uzkodu restorānu porciju nemitīgu palielināšanu paliek tomēr aktuāls, tad mūsu valsts situācija pārējā ēdināšanas jomā ne vienmēr var lepoties ar lielām porcijām. Piemēram, noteikti kāds no Jums savu reizi ir pamatīgi vīlies, pasūtot otrā ēdiena porciju, un saņemot vien tādu „uzkodas devu”. Cenas nereti ir neadekvātas kafejnīcu, restorānu un bistro piedāvāto porciju lielumam, tomēr, iespējams, ka tādejādi kļūstam savā veidā arī ieguvēji, jo Latvijā aptaukošanās problēma vēl nav tā samilzusi kā citviet pasaulē.