SLIKTĀS ZIŅAS… Diabēta pacientiem ir lielāks risks saslimt ar saaukstēšanās slimībām, gripu, arī plaušu karsoni un citām infekcijas slimībām. Diabēta pacienti biežāk tiek ievietoti slimnīcā dažādu infekciju slimību rezultātā un 3-4 reizes biežāk mirst no šo slimību izraisītajiem sarežģījumiem.
…UN LABĀS ZIŅAS!
Diabēta pacienti paši var daudz darīt, lai izvairītos no saaukstēšanās! Izlasiet šo rakstu un pēc tam pārrunājiet ar savu ārstu, kā rīkoties, ja esat saslimis ar saaukstēšanos vai citu infekcijas slimību!

Kā pasargāt sevi no saslimšanas?

  • Jāpanāk, lai glikozes līmenis asinīs būtu iespējami tuvs normālam līmenim (tukšā dūšā ne augstāks par 7,0 mmol/l, 2 stundas pēc ēšanas ne augstāks par 8,0-10,0 mmol/l/).
  • Jālieto veselīgs, pilnvērtīgs uzturs – atbilstoši jūsu diētas plānam.
  • Jāģērbjas atbilstoši laika apstākļiem.
  • Savlaicīgi (optimāli – oktobrī) jāvakcinējas pret gripu un citām vīrusu izraisītām saslimšanām.
  • Arī tad, ja esat nokavējis optimālo vakcinēšanās laiku, labāk ir vakcinēties, nekā to nedarīt.

Ja esat saslimis ar saaukstēšanās slimību

  • Nepārtrauciet lietot insulīnu vai tabletes glikozes līmeņa pazemināšanai! Infekcijas slimību laikā organisms pastiprināti producē hormonus, kas darbojas pretēji insulīnam un paaugstina glikozes līmeni asinīs (adrenalīns, kortizols u.c.), tāpēc vajadzība pēc insulīna palielinās. Ilgstošas darbības insulīna devu, iespējams, varētu paaugstināt par 10-20% un papildus pēc nepieciešamības ievadīt īslaicīgas darbības insulīnu (sākumā vadoties pēc pieņēmuma, ka 1 DV insulīna pazemina glikozes līmeni asinīs par 2 mmol/l). Kopā ar savu endokrinologu savlaicīgi izstrādājat rīcības plānu attiecībā uz insulīna devu maiņu saaukstēšanās un citu infekcijas slimību gadījumos!
  • Centieties saglabāt savu ierasto diētu, lai glikozes līmeni asinīs nemainītos pārāk strauji!
    Ja patiesi nespējat neko ieēst, aiztājiet parastos ēdienus ogļhidrātus saturošiem produktiem –augļu sulu, saldējumu, jogurtu, saldu limonādi.
    Dzeriet bieži un mazām porcijām. Dažkārt (sevišķi – ja ir slikta dūša un vemšana), saldu dzērienu jāuzņem 1 reizē ne vairāk kā 2 ēdamkarotes.
    Starp ēdienreizēm lietojiet daudz šķidruma, kas nesatur ogļhidrātus (minerālūdeni, tēju bez cukura). Kopā vajadzētu uzņemt ap 3 litrus šķidruma dienā, ja nav vemšanas.
  • Biežāk kā ierasts (vislabāk – reizi 3-4 stundās) kontrolējiet glikozes līmeni asinīs. Vaiciet pierakstus diabēta paškontroles burtnīcā (diēta, medikamenti, insulīns, glikozes līmenis asinīs, ketonvielas, ķermeņa temperatūra). Ja glikozes līmenis asinīs pārsniedz 13 mmol/l, nosakiet ketonvielas urīnā vai asinīs! Ketonvielas asinīs iespējams noteikt, izmantojot Latvijā pieejamu aparātu glikozes un ketonvielu noteikšanai MediSense OptiumXceed. Jautājiet par to savam ārstam vai Latvijas Diabēta asociācijā! Ketonvielu noteikšana asinīs ir daudz precīzāka metode, dod iespēju savlaicīgāk konstatēt ketonvielu klātbūtni un uzsākt atbilstošu ārstēšanu.

Kādos gadījumos būtu jāzvana ārstam?

  • Saaukstēšanās ilgst jau ilgāk par nedēļu.
  • Saaukstēšanās simptomi (klepus, iesnas, sāpes kaklā, galvassāpes, muskuļu sāpes, nespēks) nevis mazinās, bet gan kļūst izteiktāki.
  • Vidējs vai augsts ketonvielu daudzums urīnā vai asinīs.
  • Jūs nevarat normāli ēst ilgāk kā 24 stundas.
  • Jums ir ļoti augsta ķermeņa temperatūra ilgāk kā 24 stundas.
  • Jūs nevarat uzņemt šķidrumu ilgāk kā 4 stundas.
  • Jums ir vemšana un/vai caureja ilgāk kā 6 stundas.
  • Jūs strauji krītaties svarā.
  • Glikozes līmenis asinīs pārsniedz 17 mmol/l un jums neizdodas to pazemināt.
  • Jums ir grūti elpot.
  • Jūs nespējat skaidri domāt un nespējat palikt nomodā.
  • Ja glikozes līmenis asinīs ir ļoti augsts, jums ir vemšana, caureja un ketonvielas urīnā/asinīs, konsultējaties ar ārstu vai izsauciet ātro palīdzību!

Gunta Freimane