Bronhiālā astma ir kļuvusi par vienu no izplatītākajām saslimšanās mūsu piesārņotajā pasaulē, turklāt saslimstība arvien turpina pieaugt, slimība arvien biežāk tiek diagnosticēta gados jaunākiem pacientiem, pat zīdainīšiem. Tomēr arī medicīna iet līdzi laikam, un šī ir slimība, ar kuras simptomiem ir iespējams cīnīties, lai tie netraucētu cilvēkiem ikdienas dzīvē.

Bronhiālā astma ir hroniska elpceļu slimība, kurai raksturīga apgrūtināta elpošana (elpas trūkums, smakšanas sajūta, klepus lēkmes u.c.). Elpceļi ir iekaisuši, kairinātāju ietekmē tie sašaurinās, pastiprināti izdalās gļotas, kas vēl vairāk apgrūtina elpošanu, ja netiek nodrošināta atbilstoša ārstēšana, tad slimības iznākums var būt pat letāls. Lai slimības ārstēšana noritētu veiksmīgi, rūpīgi jāseko ārsta sniegtajiem norādījumiem gan par medikamentu lietošanu, gan dzīvesveida īpatnībām. Zemāk minēti daži soļi, kuru ievērošana astmas slimniekiem palīdz justies labi, neizjūtot slimības radītos apgrūtinājumus ikdienas dzīvē.

Jānoskaidro, kādi kairinātāji izraisa astmas lēkmes, un jācenšas no tiem izvairīties. Kairinātāji var būt visdažādākie, tie dzīves laikā var pat mainīties. Turklāt katram astmas pacientam tie var būt savādāki. Visbiežākie kairinātāji ir dažādi alergēni (mājas putekļi, ziedputekšņi, dzīvnieku spalvas, dažādi ēdieni, medikamenti u.c.), vīrusu infekcijas (saaukstēšanās slimības un gripa), cigarešu dūmi, kodīgas smakas, fiziskā slodze un laika apstākļi (auksts gaiss un straujas laika maiņas). Izvairīšanās no astmas lēkmes izraisošajiem kairinātājiem novērsīs lēkmju rašanos, tādējādi uzlabosies dzīves kvalitāte.

Bronhiālās astmas ārstēšanai izmanto dažādas iedarbības medikamentus, kurus nozīmē ārsts, taču ne mazāk svarīgi kā paši medikamenti ir arī to pareiza lietošana. Slimības intensitāte un norise katram astmas slimniekam ir atšķirīga, lai dzīves kvalitāte, pastiprināti neizjūtot slimības simptomus, būtu pēc iespējas labāka, katram cilvēkam tiek piemeklēti individuāli medikamenti, pret to lietošanu jāizturas ļoti nopietni, sekojot ārsta sniegtajiem norādījumiem, jo tikai tādā veidā iespējams panākt vēlamo rezultātu. Ja, lietojot medikamentus, veselības stāvoklis neuzlabojas, bieži atkārtojas lēkmes, tad par to noteikti jāziņo ārstam, jo, iespējams, nepieciešams veikt izmaiņas ārstēšanas gaitā.

Lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem, ārstam obligāti ir jāsniedz informācija par pareizu medikamentu lietošanu, tā kā lielākā daļa no zālēm, kuras tiek izmantotas astmas ārstēšanai, ir aerosolu veidā, tādēļ ir jāmāk pareizi ar tiem rīkoties, lai nodrošinātu zāļu iedarbību. Ir izveidotas speciālas krājtelpas, caur kurām ieelpo zāles, kas izpūstas no aerosola, tādējādi tiek panākta to vienmērīga nonākšana, līdz ar to arī iedarbība, elpceļos.

Zinātnes un medicīnas attīstība joprojām straujiem soļiem virzās uz priekšu, tik izpētīti arvien jauni fakti par dažādām slimībām, to gaitu, simptomiem, ārstēšanu un profilaksi, kas palīdz gūt sapratni par dažādiem organismā notiekošajiem procesiem, līdz ar to jāseko līdzi visiem jaunumiem, efektīvi to var darīt, ja izveidojusies laba sadarbība ar ārstējošo ārstu, kuram ir zināmas visas slimības un ārstēšanas gaitas nianses, tādēļ ļoti svarīgi ir regulāri doties pie ārsta, informēt viņu par jebkurām veselības izmaiņām un ar tām saistītiem novērojumiem, ja palicis kāds neskaidrs jautājums, tad droši to uzdodiet, jo no tā varbūt ir atkarīga jūsu veselība.

Daudzās Latvijas pilsētās jau ir izveidoti astmas kabineti, kur pieņem īpaši apmācīti speciālisti, kuri sniegs padomus, kā vislabāk veikt ārstēšanu, informāciju iespējams iegūt arī Latvijas Astmas un alerģijas biedrībā.