Latvijā pienācis ilgi gaidītais zemeņu laiks. Mūsu dārzos augušās zemenes stipri atšķiras no tām, ko agrā pavasari varam nopirkt lielveikalos iepakotas plastmasas kārbiņās. Mūsu zemenēm piemīt ne tikai burvīga garša un aromāts, bet arī tās ir daudz augstvērtīgākas un nesatur kaitīgās vielas, kas tiek lietotas, lai paildzinātu lietošanas derīguma termiņu. Jebkurš zemeņu audzētājs jums pateiks, ka zemenes kopš novākšanas brīža jāpārdod 24h laikā. Tādēļ jūnijs ir tas laiks, kad zemenes jāsaēdas no sirds.
Astoņas vidēja izmēra zemenes satur 40% no rekomendējamās C vitamīna un 20% no rekomendējamās folijskābes diennakts devas. Bez tam tās satur kāliju, antioksidantus, šķiedrvielas. Viena krūzīte zemeņu satur tikai 55 kalorijas. Tās nesatur taukvielas un nātriju.
Bez tam zemenes ogas satur pektīnvielas, mikroelementus – dzelzi, fosforu, jodu, kobaltu, mangānu, varu; miecvielas, olbaltumvielas, vitamīnu A un B grupas vitamīnus. Katram cilvēkam gadā ieteicams apēst 7,5kg zemeņu.
Zemenes palīdz pret mazasinību, tās palīdz organismam attīrīties no kaitīgām vielām, uzlabo vielmaiņas procesus, darbojas labvēlīgi uz nierēm un aknām, sirds un asinsvadu sistēmu.
Meža zemene ir ārstniecības augs, kam varat izmantot ne tikai ogas, bet arī lapas. Lapas var lietot gan svaigā veidā – to sulu, gan arī izžāvēt un ziemā lietot kā zāļu tēju, tās spēcinošās, organismu attīrošās, imunitāti stiprinošās darbības dēļ.
Antroposofiskajā medicīnā meža zemeņu lapu izvilkumu lieto kā aknu darbību uzlabojošu un hepatocītu atjaunojošu līdzekli, kā arī pie ekzēmām.
Viens superrrīgs latviešu zemeņu kokteilis:
Zemenes sasmalcina, pievieno pienu un pūdercukuru – visu pēc garšas, samikserē. Ielej skaistā glāzē un dzer aukstu!!!
American Cancer Institute rekomendē zemenes kā daļu no 5 dienu veselības programmas, kas palīdz samazināt risku saslimt ar vēzi un sirds slimībām.
Zemeņu, kivi un spinātu salātu recepte:
1 ēdamkarote aveņu etiķa
1 un ¾ ēdamkarotes aveņu ievārījuma
2 ēdamkarotes un 2 tējkarotes dārzeņu eļļas
4 krūzītes spinātiem, samaisītus un sasmalcinātus mazos gabaliņos
¼ krūzītes ar sakapātiem valriekstiem
4 zemenes, katra sadalīta četrās daļās
1 kivi, nomizoti un sagriezti
Samaisa kopā aveņu etiķi, aveņu ievārījumu un augu eļļu mazā trauciņā. Spinātus, riekstus, zemenes un kivi sakārto salātu bļodā. Pārlej ar iepriekš sagatavoto aveņu mērci.
Servē četrās porcijās.