Viedokļi par kafijas noderīgumu un veselīgumu atšķiras-citi saka, ka kafija ir kaitīga un to vajadzētu lietot pēc iespējas mazāk, citi savukārt pilnīgi pretēji-uzskata to par neatņemamu pilnvērtīgas ikdienas sastāvdaļu. Kafijas piedāvājums mūsdienās nemitīgi paplašinās daudzveidības, garšas īpašību ziņā un to pasniegšanas veidā. Tātad-par vai pret kafiju?

Plusi:

  • Kafija neitralizē alkohola kaitīgo ietekmi uz aknu veselību un palīdz novērst aknu cirozi. Izpētot 125000 cilvēku, kuri dzēra vienu tasi kafijas dienā, tika secināts, ka alkohola cirozes risks samazinās par 20%, savukārt četras tases kafijas šo risku samazināja par 80%. Kafijas efekts bija vienlīdzīgs gan sievietēm, gan vīriešiem no dažādām etniskām grupām. Kafijas ietekme aknu enzīmu samazināšanā asinīs bija acīmredzamāka intensīvu alkohola lietotāju vidū.
  • Pētījumi „Veteran’s Affairs” Honolulū 2000.gadā atklāja, ka vīriešiem pēc 30 gadu vecuma, kuri dzēra trīs līdz četras kafijas krūzes dienā, bija piecas reizes mazāks Pārkinsona slimības atklāšanas gadījumu skaits, vēsta dailytrojan.com.
  • Vēl piedevām tā pazemina žultsakmens rašanās risku. Michael Leitzmann un viņa komanda Hārvārdas „School of Public Health” starp 1999. un 2000.gadu atklāja tam pārsteidzošus pierādījumus-tiem, kuri dzēra vienu tasi kafijas, risks samazinājās par 13%, tiem, kuri dzēra divas tases-samazinājās par 21%, un tiem, kuri lietoja trīs tases kafijas ik dienas-žultsakmens veidošanās risks samazinājās pat par 33%, vēsta dailytrojan.com.
  • Regulāra kafijas dzeršana var samazināt resnās zarnas vēža risku līdz pat 25%.
  • Divi pētījumi atklāja regulāras kafijas dzeršanas saistību ar nierakmeņu atklāšanas samazināšanos.
  • Cilvēkiem, kuriem ir astma, kafijas dzeršana samazina astmas simptomus par 25% dēļ viena kafijā esošā komponenta-teofilīna, kas darbojas kā bronhodilatators.
  • Kafijas regulāra lietošana arīdzan var palīdzēt samazināt ādas vēža saslimšanas risku.
  • Amerikas medicīnas asociācija ilgā laika periodā pētīja 6974 somu vīriešus un 7655 somu sievietes un atrada pierādījumu tam, ka kafijas lietošana var novērst otrā tipa diabēta iestāšanos, vēsta dailytrojan.com. Dzerot 3-4 tasītes ik dienas sieviešu vidū otrā diabēta saslimšanas risks samazinājās par 29%, vīriešu vidū-27%, savukārt lieliem kafiju mīļiem (kuri dzēra vairāk kā 4 kafijas tasītes dienā) šis risks samazinājās pat par 79% (sievietēm) un 55% (vīriešiem).
  • Neseni pētījumi Brazīlijā atklāja, ka kafijas lietošana paaugstina labāku spermas mobilitāti jeb mainīgumu, kā arī-tie, kuri kafiju patērē visa mūža garumā, ir ilgāk seksuāli aktīvi, vēsta dailytrojan.com.
  • Kā vēsta Skrantonas universitātes zinātnieki healthcastle.com, kafija ir antioksidants Nr.1 ASV, un aiz tās seko melnā tēja. Antioksidanti darbojas kā brīvo radikāļu „atkritumu savācēji” un tādejādi novērš un „salabo” brīvo radikāļu nodarījumu. Protams, antioksidantus bagātīgā daudzumā satur drīzāk augļi un dārzeņi, tomēr arī kafija ir to avots.

Mīnusi:

  • Liels kafijas daudzuma patēriņš bojā zobus un padara to krāsu dzeltenīgi-brūnu vai pelēku.
  • Kafijas pārmērīga lietošana rada nervozitāti, hipertoniju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, miega traucējumus, kuņģa spazmas un caureju.
  • Noteiktai cilvēku grupai kafijas pārmērīga lietošana var palielināt sirds slimību rašanos, vēsta healthcastle.com.
  • Kā vēsta bbc.com kafijas lietošana vairāk par vienu tasīti dienā paaugstina karidovaskulāro iekaisumu riska iestāšanos.

Kafija gan nav visveselīgākais dzēriens, kurš tiek piedāvāts, tomēr „ne viss ir tik melns kā to mālē”. Apzinoties gan tās plusus, gan mīnusus, apzināmies, ar ko mēs riskējam un ko iegūstam, lietojot šo tik rūgti garšīgo dzērienu. Grūtniecības laikā gan vajadzētu ievērot mērenību, dzerot ne vairāk kā divas tases kafijas dienā, jo lielāks daudzums var ietekmēt vēl nedzimušā bērna veselības stāvokli, bet visādi citādi-būsim pat ieguvēji, neliedzot sev tasīti karstas un smaržīgas kafijas.