Kas ir salmoneloze?

Salmoneloze ir inficēšanās ar Salmonellas baktērijām. Parasti inficējoties pirmās pazīmes parādās 12 – 72 stundas pēc inficēšanās kā caureja, drudzis un sāpes vēderā. Parasti slimība noris 4 līdz 7 dienas, un lielākā daļa saslimušo izveseļojas bez īpašiem ārstniecības līdzekļiem. Tomēr ir gadījumi, kad caureja ir tik smaga, ka cilvēku ir nepieciešams hospitalizēt. Šiem pacientiem Salmonellas baktērija var būt izplatījusies no zarnām uz asinsriti un uz citām ķermeņa daļām, un tādā gadījumā atveseļošanās process noris ar antibiotiku palīdzību. Vecākiem cilvēkiem, bērniem un tiem, kam ir novājināta imūnsistēma ir lielāka iespējamība saslimt ar salmonelozi.

Kā saslimšanu ar salmonelozi diagnosticē?

Daudzu fizisku saslimšanu pazīmes var būt caureja, drudzis un vēdergraizes. Tas, ka tam par iemeslu ir inficēšanās ar Salmonellas baktērijuām, ir iespējams noteikt laboratorijā noņemot analīzes no inficētās personas.

Vai to var ārstēt?

Diagnosticējot saslimšanu ar salmonelozi, lietojot noteiktas antibiotikas un zāles, parasti 5-7 dienu liekā to var izārstēt.

Vai saslimšana ar salmonelozi atstāj kādas sekas?

Personām, kas visvairāk izjutušas nepatīkamo caureju, parasti tā mēdz pāriet nedēļas laikā, tomēr ir gadījumi, kad zarnu trakta normāla darbība ir traucēta par vairākus mēnešus pēc saslimšanas izārstēšanās. Nelielai daļai cilvēku, kuri ir bijuši inficēti ar Salmonellas baktēriju, kādu laiku pēc atlabšanas var novērot sāpes locītavās, acu iekaisumu, sāpīgu urināciju.

Kā iespējams saslimt ar šo slimību – salmonelozi?

Salmonellas baktērija dzīvo cilvēku, dažādu dzīvnieku (arī putnu) zarnu traktā. Cilvēki parasti saslimst ar salmonelozi ēdot ēdienu, kam ir bijusi saskarsme ar dzīvnieku fekālijām. Šāds ēdiens parasti izskatās un smaržo normāli, un visbiežāk saslimšana notiek ēdot liellopa gaļu, mājputnu gaļu, dzerot pienu, ēdot olas, tomēr nav izslēgts, ka Salmonellas baktērija var būt arī uz dārzeņiem. Tajā pašā laikā cilvēks var saslimt, jo uz viņa rokām atrodas šī baktērija- viņš ir pārvietojis inficētus produktus, nav nomazgājis rokas pirms ēšanas un tā rezultātā notiek saslimšana, tāpēc rūpīgas higiēnas ievērošana ir tik ļoti būtiska. Salmonellas baktērija var būt arī uz dažādiem Jūsu mājdzīvniekiem, saslimšana var notikt tādēļ, ka personai ir bijusi saskare ar viņa mājdzīvnieka fekālijām – tīrot „tualetes” kastīti, u.tml. un pēc tam nenomazgājot rokas.

Vai ir iespējams izsargāties no saslimšanas ar salmonelozi?

Nav noteiktas vakcīnas pret šo saslimšanu un pats būtiskākais ir ievērot higiēnu – pēc jebkādas saskares ar dzīvniekiem rūpīgi ar ziepēm nomazgāt rokas, kā arī ēdienu pagatavot rūpīgi, piemēram, izcept gaļu pilnībā, pirms pagatavošanas rūpīgi zem silta tekoša ūdens nomazgāt dārzeņus, utt. Ja kāds no ģimenes locekļiem ir bijis slims ar salmonelozi, vajadzētu kādu laiku atturēties no ēdiena gatavošanas ģimenei līdz brīdim, kamēr būsiet izārstējies pilnībā.

Tātad, lai pasargātu sevi no inficēšanās ar salmonelozi:

  • Pirms ēšanas rūpīgi izcepiet gaļu un olas. Dzeriet pasterizētu pienu un neēdiet pilnībā nepagatavotas olas (piemēram, „buļļa” acs jeb ola, apcepta no vienas puses).
  • Ja ēdot ārpus mājas- bārā, kafejnīcā vai restorānā, neesat pārliecināts, vai ēdiens ir pilnībā izcepts, jautājiet pēc cita;
  • Vienmēr rūpīgi nomazgājiet rokas ar ūdeni un ziepēm pēc kontakta ar dzīvniekiem;
  • Mazgājiet rokas, virtuves piederumus un instrumentus ar mazgāšanas līdzekļiem, ja ēdiena pagatavošanas procesā tiem ir bijusi saskare ar jēlu gaļu;
  • Esiet piesardzīgi ēdot ēdienu, ko pagatavojuši gados vecāki cilvēki vai bērni;
  • Mātes piens ir drošākais ēdiens zīdainim, kas aizsargā no iespējamās saslimšanas ar salmonelozi un citām veselības problēmām.